Başkent Üniversitesi 1993 yılında Sayın Kurucumuz ve Yönetim Üst Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından kurulduğu günden beri istihdamda liyakatı önceliklendirmiş ve bu yaklaşımı ile örnek bir üniversite olmuştur. Başkent Üniversitesi, 2023 yılı verilerine göre % 59 kadın akademisyen, % 58 kadın personel ve % 54 kadın yönetici ile kadınının en çok temsil edildiği ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından “En Çok Kadın İstihdam Eden Kurum” ödülünü alan bir bilim yuvasıdır. Türkiye’deki üniversitelerde kadın akademisyen toplam oranın % 44 iken, Başkent Üniversitesi’nin bütün birimlerindeki kadın akademisyen oranının %59 olması oldukça önemli bir göstergedir. Ayrıca, ön lisans öğrencilerimizin % 55’inin, lisans öğrencilerimizin % 59’unun, lisansüstü öğrencilerimizin % 61’inin kız öğrenci olması Başkent Üniversitesi’nin eğitim ve istihdamdaki ayrıcalıklı konumunu ortaya koymaktadır.
Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılmasını topluma ve öğrencilerine görev edinen Başkent Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi (TOCAM) 2018 yılının Kasım ayında kurulmuştur.
TOCAM’ın kuruluş amaçları, insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı yükseltmek, kadınların toplumdaki statüsünü eğitim ve istihdam gibi sosyal hayatın her alanında yükseltilmesi için çalışmalar yapmak, başta kadınların ve kız çocuklarının yaşamın her alanında karşılaştıkları ayrımcılık olmak üzere her türlü ayrımcılık ile mücadele etmek ve bu konularda eğitimler, araştırmalar, projeler ve faaliyetler yapmaktır.
Doç. Dr. Ceyda KULOĞLU
TOCAM Müdürü