BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TOPLUMSAL CİNSİYET ARAŞTIRMALARI MERKEZİ (TOCAM) YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı; Başkent Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Başkent Üniversitesine bağlı olarak kurulan Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezinin faaliyet alanına, amacına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;
a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,
b) Merkez: Başkent Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezini,
c) Müdür: Merkezin Müdürünü,
ç) Müdür Yardımcısı: Merkezin Müdür Yardımcısını,
d) Rektör: Başkent Üniversitesi Rektörünü,
e) Üniversite: Başkent Üniversitesini,
f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları
Merkezin amaçları
MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:
a) Kadınların toplumdaki statüsünü, eğitim ve istihdam gibi sosyal hayatın her alanında yükseltilmesi için ilgili hallerde bölümleri koordine ederek çalışmalar yapmak, eğitimler düzenlemek ve genel olarak kadının toplumdaki statüsünün yükseltilmesi hususunda farkındalık yaratmak,
b) Özellikle kadınların ve kız çocuklarının yaşamın her alanında karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele etmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunmak,
c)Üniversitenin ilgili bölüm, birim ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplumsal cinsiyet temelli çalışmalarda bulunmak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı yükseltmek,
ç) Yurt içinde ve yurt dışında toplumsal cinsiyet temelli araştırmalar yapmak ve etkinliklere katılmak,
d) Toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ayrımcılıklarıyla ve cinsel taciz ve saldırı ile mücadele etmek.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkez, amaçlarına yönelik olarak aşağıdaki faaliyetlerde bulunur:
a) Yurt içinde ve yurt dışında toplumsal cinsiyetle ilgili her konuda disiplinler arası bir yaklaşımla araştırma, inceleme yapmak, proje geliştirmek ve etkinliklere katılmak,
b) Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ulusal ve uluslararası düzeyde eğitimler , seminerler ve etkinlikler düzenlemek,
c) Akademik bilgi geliştirmek, paylaşmak ve sivil toplum kuruluşlarıyla bilgi alışverişinde bulunmak,
ç) Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitlik ve dayanışmayı artırıcı faaliyetler geliştirmek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri
Merkezin yönetim organları
MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:
a) Müdür,
b) Müdür Yardımcısı,
c) Yönetim Kurulu,
ç) Danışma Kurulu,
d) Çalışma Kurulu.
Müdür ve görevleri
MADDE 8 – (1) Müdür, Üniversitenin kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet çalışma alanlarında uzmanlaşmış öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Müdürün görev süresi üç yıldır. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.
(2) Müdürün görevleri şunlardır:
a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin çalışmalarının yürütülmesini sağlamak,
b) Danışma Kuruluna başkanlık etmek,
c) Merkezin yıllık faaliyet plan, program ve bütçesini hazırlamak,
ç) Rektör tarafından onaylanan plan, program ve bütçe ile Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak,
d) Yılsonu faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak,
e) Bünyesinde oluşturulan birimlerin faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek,
f) Merkezin personel ve sair ihtiyaçlarını tespit etmek, Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak,
g) Projelerin yürütülmesinde ihtiyaç olduğunda Danışma Kurulu ve Çalışma Kurulu oluşturulmasını, süresini ve üye sayısını Yönetim Kuruluna önermek,
ğ) Proje gruplarının çalışma ekiplerini oluşturmak.
Müdür Yardımcısı ve görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün önerisi üzerine, toplumsal cinsiyet çalışma alanlarında uzmanlaşmış Üniversite öğretim üyeleri arasından biri Yönetim Kurulu tarafından Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir.
(2) Müdür Yardımcısının görev süresi üç yıldır. Süresi biten Müdür Yardımcısı yeniden görevlendirilebilir.
(3) Müdür Yardımcısı, Müdürün bulunmadığı durumlarda Müdüre vekâlet eder.
Yönetim Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu beş kişiden oluşur. Yönetim Kurulunun Başkanı, Müdürün önerisiyle, Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından görevlendirilir. Yönetim Kurulu; Yönetim Kurulu Başkanı, Müdür, Müdür Yardımcısı ve Müdürün teklifiyle Rektör tarafından Merkezin amaçlarını sağlamaya elverişli alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleri arasından görevlendirilen dört kişiden teşekkül eder. Yönetim Kurulunda aynı temel alanda faaliyet gösteren en fazla üç öğretim üyesi bulunur.
(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç yıldır. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan ya da boşalan veya kesintisiz altı aydan fazla yurt dışında görevlendirilen üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak üzere, aynı usulle yeni üyeler görevlendirilir.
(3) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine salt çoğunlukla toplanır ve Müdür tarafından hazırlanan gündemi görüşerek oy çokluğuyla karar alır.
Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Müdürün her faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, sunulan raporu değerlendirmek,
b) Müdür tarafından sunulan Merkezin idari ve bilimsel çalışmalarını incelemek ve karara bağlamak,
c) Merkez tarafından verilecek katılım belgesi ve benzeri belgelerin verilme koşulları ile gerekli düzenlemeler ve görevlendirmeleri Rektörlüğün onayına sunulmak üzere karara bağlamak,
ç) Merkez birimlerinin ve proje gruplarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek.
Danışma Kurulu ve görevleri
MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin çalışmalarında etkinlik ve verimliliğin artırılması, yeni görüşlerin çalışmalara kazandırılması, Merkezin ihtiyaç duyduğu konularda hizmetlerinden yararlanılması amacıyla en çok on kişiden oluşur. Müdür ve Müdür Yardımcısı, Danışma Kurulunun doğal üyesidir.
(2) Danışma Kurulu üyeleri, Merkezin faaliyet alanına ilişkin konularda uzman kişiler arasından, Müdürün önerisi ve Yönetim Kurulunun kararıyla seçilir. Bu üyeler; Üniversite personeli içinden ya da ihtiyaç halinde, gönüllülük esasına göre, Üniversite bünyesi dışında faaliyet gösteren kimseler arasından seçilerek görevlendirilir.
(3) Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi bir yıldır. Gerektiğinde üyelerin görev süresi uzatılabilir. Danışma Kurulu Müdürün çağrısı üzerine toplanır, toplantılara Müdür başkanlık eder.
Çalışma Kurulu ve Görevleri
MADDE 13 – (1) Gerek duyulması halinde araştırma-geliştirme çalışmalarını yürütmek, proje üretmek ve yön vermek, iç ve dış ilişkileri koordine etmek, eğitim çalışmalarını yürütmek ve Merkezin çalışma alanlarına yönelik diğer ihtiyaçları karşılamak üzere, Müdürün önerisi ve Yönetim Kurulunun kararıyla, çeşitli proje grupları kurulabilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 14 – (1) Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Başkent Üniversitesi Rektörü yürütür.